Вредни съставки в козметиката

Химическа красота – знаем ли всъщност каква вреда нанася тя на телата ни, вътре и отвън? Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и това, което слагаме върху нея, е също толкова важно, колкото храните и напитките, които поемаме. Доказано е, че 60% от това, което слагаме върху кожата, навлиза през кръвта в тялото за по-малко от 20 минути.


 
Вредни съставки в масовата козметика, които трябва да избягваме:

 

SLS (Sodium Lauryl / Laureth Sulfates) - Натриев лаурил / лаурет сулфати

 

Сулфатите се използват в много продукти за лична хигиена като сапуни, шампоани, пасти за зъби и други поради дълбокопочистващите и пянообразуващите им свойства. Най-често се получават от нефт.

 

НО:

 

Изследователи са установили, че SLS причиняват неправилно развитие на очите при децата. Те проникват в очите и се задържат в мозъка, сърцето и черния дроб. Само една капка SLS остава в мозъка и тялото пет дни. Това означава, че ако миете косата на Вашите деца повече от един път в седмицата с шампоан, съдържащ SLS, това означава, че детето Ви ще поддържа постоянни нива от вредното вещество в очите, мозъка и клетките си. Но SLS се поглъща директно през кожата и не е необходимо да влиза през очите. Независимо с коя част на тялото влезе в контакт, SLS прониква през кожата веднага.

 

Други нежелани реакции, които се наблюдават, са кожни раздразнения, разрушаване на естествената защитна бариера на кожата, усилване на алергичните реакции към други токсини и алергени, поява на обриви, сухота, пърхот, дразнене на очите и още много.

 

Парабени

 

Парабените са група химикали, широко използвани като консерванти в козметиката и фармацевтичната индустрия. Тези съединения и техните соли имат антибактериално действие и предотвратяват развитието на гъбички в продуктите, с което увеличават срока им на годност. Благодарение на тяхната висока ефективност, съчетана с ниската им цена, се използват широко в кремове, шампоани, дезодоранти, червила, гелове за бръсне, лубриканти, гримове, пасти за зъби и т.н

 

НО:

 

Парабените имат естрогеноподобно действие и въздействат върху женските полови хормони. Британски учени са установили, че използването на козметични продукти с парабени може да причини рак на гърдата. Те са високо токсични и предизвикват алергични реакции и обриви по кожата.

 

Фталати

 

Фталатите се добавят в огромни количества в повечето пластмасови продукти, които купуваме, за увеличаване гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите и се използват в шампоани, пестициди, сапуни, лакове за нокти, лосиони, козметични продукти, бои, парфюми и много други. Освен това те се използват в покритието на някои лекарства и хранителни добавки, както и в ароматизаторите за въздух.

 

НО:

 

Фталатите се свързват с проблеми с половата система, черния дроб и щитовидната жлеза. Изследванията доказват, че фталатите влияят пагубно върху тестостерона, разстройват хормоналния баланс и могат да доведат до или да влошат съществуващ рак на гърдата.


Ежедневно организмът ни е изложен на многобройни химични атаки под формата на замърсен въздух, цигарен дим, консерванти, пестициди, токсини, изкуствени аромати и подсладители. Натуралната козметика е лесното и оптимално решение за намаляване вредата от токсичните химикали, като едновременно с това постига изключително впечатляващи резултати.