Всички ние искаме домовете ни да бъдат приветливи и да ухаят добре, особено когато искаме да впечатлим гостите си. Но преди да излезете и да се запасите със свещи, подбирайки ги по техния ароомат, експертите предлагат да обърнете повече внимание и да разберете какво точно има в тях, преди да запалите фитила.

 

Много свещи на пазара днес са направени от петролния вторичен продукт – парафин. След като ги запалите, Вие незабавно се излагате на токсични изпарения като бензен и толуен.

 

Какви са рисковете за здравето?снимка на ароматни свещи

 

Редовното използване на ароматни свещи може да допринесе за увреждане на мозъка, белите дробове и централната нервна система. Също така може да доведе и до развитието като рак, алергии и астма, предупреждават експертите.

 

И докато най-здравословният вариант е да избегнете изцяло свещите, то това е доста трудна задача, когато искате да внесете приятен аромат в дома си. Ето защо може да следвате тези

 

3 съвета за това как да изберем свещи, които не вредят:

 

  1. Разгледайте съставките на восъка

 

В някои свещи се споменава само една съставка - най-често соя. Тя обаче може да се смесва с други съставки като петрол. Допълнителните съставки често се добавят за цвят, аромат, стабилност или за промяна на характеристиките на горене. За да сте сигурни, че не сте избрали токсична свещ, изберете растителна основа.

 

  1. Проверете фитилите на свещта

 

Някога чудили ли сте се как фитилът успява да остане изправен, дори когато восъкът около него се топи? Това е така, защото фитилите често се правят с метал, памук или комбинация от двете. И ако се вгледате по-отблизо и видите сребристо или тъмно ядро в тъканта на фитила, за съжаление той съдържа олово. Отравянето с олово носи редица вредни последици за здравето, особено за малките деца и бременните жени. Те включват забавен растеж, поведенчески и респираторни проблеми, увредена краткотрайна памет или загуба на пълна памет, загуба на слуха, репродуктивни нарушения и нервни заболявания.

 

  1. Избягвайте аромата

 

Ароматът е решаващ, когато става въпрос за избор на свещ. Притеснителното обаче е, че повечето аромати могат да бъдат произведени от всяка комбинация от хиляди химикали, които компаниите използват. Повечето съставки остават неразкрити, не са доказано безопасни и са направени от нефтохимически продукти.

 

И макар че може да звучи, че невинната свещ е най-опасното нещо на земята, не се  притеснявайте, защото има редица свещи, които осигуряват същото усещане за релаксация, без да бъдат опасни по какъвто и да е начин за здравето ви. Просто спазвайте следните съвети:

 

  • Изберете 100% чист пчелен или соев восък без изкуствени цветове
  • Уверете се, че фитилът е направен от 100% памук
  • Изберете свещ, която не съдържа аромати или която е направена от 100% етерични масла

 

Източник: bodyandsoul.com