Със стартирането на летния сезон бързаме да си осигурим слънцезащитен продукт, за да се предпазим от вредата на слънцето. Колко точно ни предпазва той, какво количество да нанасяме, подходящ ли е за нашата кожа и има ли съставки, които вредят повече отколкото предпазват? Ето най-важните неща, които трябва да знаете, за да изберете правилния слънцезащитен продукт.снимка на жена, която използва слънцезащитен крем

 

Определете какъв слънцезащитен фактор Ви е нужен

 

SPF факторът показва колко време можете да стоите на слънце, без да изгорите. Ако по принцип изгаряте за 10 минути на слънце, то слънцезащитен фактор 10 ще Ви защити от слънцето за 10 пъти по-дълго време от обикновено (10Х10 = 100 минути). Имайте предвид, че максималното действие на абсолютно всички слънцезащитни продукти е до 2 часа след нанасяне. Така че колкото и висок фактор да нанесете няма да бъдете защитени след изтичането на втория час (фактори, като влизане във вода и потене, допълнително съкращават времето на действие). Затова изчислете какъв слънцезащитен фактор ще Ви е нужен за 2 часа излагане на слънце, защото след това така или иначе ще е необходимо да повторите нанасянето на продукта. Добре е да знаете, че продукт със SPF 2 осигурява 50% защита от слънцето, а със SPF 30 – 97%. По-висок фактор от 30 не защитава осезаемо повече, така че го имайте предвид следващия път, когато избирате такъв продукт.

 

Колколко слънцезащитен крем трябва да използваме, за да се защитим

 

За едно намазване по цялото тяло на възрастен човек Американската фондация за рак на кожата препоръчва използването на около 60 грама слънцезащитен продукт. Това като количество се равнява на една пълна догоре чаша за шот. Повторното нанасяне е задължително след 2 часа, защото, както споменахме по-горе, това е максималното време на действие на всеки слънцезащитен продукт.

 

Как действат слънцезащитните продукти

 

Слънцезащитата в козметичните продукти се дължи на два вида съставки – такива с химичен произход и такива, съдържащи

 

снимка нанасяне на слънцезащитен продукт

естествени минерали за слънцезащита. Много продукти на пазара са с комбинация от химична слънцезащита и минерали. Химичната слънцезащита действа по следния начин – слънцезащитните съставки попиват в кожата и поглъщат слънчевите лъчи, като по този начин предотвратяват увреждането на кожните клетки от UV радиацията. Другият вид слънцезащитни съставки, използвани в козметиката, са минералите, познати още като цинков оксид (zink oxide) и титаниев диоксид (titanium dioxide). Тези съставки не попиват в кожата, а създават филм върху нея, който отразява слънчевите лъчи и по този начин предпазва кожата от тях. Според американската организация Environmental Working Group (EWG) до момента най-безвредният вариант за слънцезащита остават минералите. Все пак имайте предвид, че има значение и в какъв размер са използваните частици минерали в слънцезащитния продукт. Нано-частиците не са препоръчителни, тъй като те са по-малки от порите на кожата и навлизат навътре в нея. За по-голяма сигурност проверявайте етикетите на продуктите с минерали за информация дали са използвани нано-частици. Така ще си осигурите максимална защита от слънцето с безвредни съставки.

 

Кои съставки трябва да избягваме в слънцезащитните продукти

 

EWG препоръчват да се избягва най-вече съставките оксибензон (oxybenzone). Според редица проучвания тя се оказва най-вредната слънцезащитна съставка, която се използва в 70% от слънцезащитните продукти без минерали в Америка. Тази съставка нарушава баланса на хормоните и освен това е силен алерген. Така че следващия път, когато избирате слънцезащитен продукт, гледайте съдържанието за оксибензон.

 

Защо трябва да избягваме витамин А (retinyl palmitate) в слънцезащитните продукти

 

Много слънцезащитни продукти съдържат витамин А, тъй като той е известен с хидратиращите си свойства, има антиоксидантно действие и освен това притежава мощно действие против бръчки. Затова витамин А се използва масово в козметичните продукти за лице и слънцезащитните продукти. Но според редица изследвания този витамин не действа добре в комбинация със слънчевите лъчи и може да предизвика ракови лезии или тумори. Други наименования на витамин А са retinol, retinyl palmitate, retinyl acetate или retinyl linoleate.

 

Следва продължение...