Всички знаем основните грижи за дългата коса, но късата коса има нужда от по-специални грижи. Предлагаме ви няколко основни стъпки в грижата за късата коса, които ще ви улеснят в ежедневието.

 

Намалете ресането на косатаснимка на жена с къса коса

 

Късата коса не се нуждае от толкова често ресане, колкото дългата. Това е така, защото тя се заплита по-трудно. При късите коси по-добрият вариант е да използвате пръстите си вместо гребен. Така ще ви бъде по-лесно да дооформите косата и да фиксирате прическата.

 

Инвестирайте в четкa за коса от естествен косъм

 

Ако все пак предпочитате да използвате четка от време на време, експертите съветват да си набавите четка с естесвен косъм. Тя стимулира циркулацията на скалпа без да дразни и е по-деликатна към косата.

 

Намалете използването на преса за коса

 

Изберете форма на косата, която да не изисква постоянното използване на преса. Ежедневното третиране на косата с различни топлинни източници, като сешоар, маша и преса, увреждат косата и тя изглежда безжизнена и вяла. Вместо това, използвайте фиксиращи продукти, които да оформят косата без загряване. Тъй като скалпът е също толкова важен, колкото кожата на лицето, подбирайте стилизиращи продукти без вредни химични съставки, за да поддържате едновременно и скалпа и косата си здрави.

 

Използвайте памучен тампон за хвърчащите коси

 

  На повечето дами с къса коса им се е случвало да се събудят с хвърчащи косъмчета във всички посоки. Когато нямате време да измиете косата можете да приложите един практичен трик за справяне със ситуацията. Използвайте влажен тампон за грим (може да го напръскате и с малко лак за по-фиксиращ ефект), с които да загладите неубозданите косъмчета.

 

Подстригвайте косата на всеки 3 до 6 седмици

 

Подстригването на косата на всеки 3 седмици може да ви се струва прекалено често, но късите коси се нуждаят от редовно „подрязване“ за да изглеждат добре. Това е така, защото обикновено косата расте с около един сантиметър на месец. Много е важно да се подстригвате при професионалисти, които знаят как точно да оформят косата според формата на лицето ви.

 

Източник: stylist