Част I

 

Първото основно нещо, на което трябва да обръщате голямо внимание са вредните съставки, които вместо да ни помагат те причиняват редица здравословни и много други нежелани проблеми. Учени от цял свят са установили, че са необходими само 26 секунди на химикалите в козметичните продукти да достигнат чрез кръвообращението в цялото Ви тяло.

 

Парабени

 

Парабените са група химикали, широко използвани като консерванти в козметиката и фармацевтичната индустрия. Тези съединения и техните соли имат антибактериално действие и предотвратяват развитието на гъбички в продуктите, с което увеличават срока им на годност. Благодарение на тяхната висока ефективност, съчетана с ниската им цена, се използват широко в кремове, шампоани, дезодоранти, червила, гелове за бръсне, лубриканти, гримове, пасти за зъби и т.н Те проникват в най-дълбоките слоеве на кожата, абсорбират се чрез кръвообращението и се натрупват в тъканите на тялото, след което попадат в органите на човека и ограничават нормалната ензимна активност на тялото. По този начин предизвикват сериозни проблеми, като увреждания в имунната система, различни алергични реакции, невротоксичност, заболявания, аномалии, имунотоксичност, ендокринни смущения, репродуктивна токсичност, дразнения на кожата, контактен дерматит, купероза и дори рак.

 

Един от най-зловещите ефекти на парабените е тяхното проникване в човешкото ДНК – генетичния код на клетката. Това е причината да се наблюдават и сперматозоидни нарушения и намаляване на нивото на тестостерон при момчета, изложени на тези химикали преди пубертета, което увеличава риска за рак на тестисите, нарушения на простатата, тестикуларна атрофия или безплодие. Освен това с употребата им драстично се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата.

 

Те са високо токсични и предизвикват алергични реакции и обриви по кожата. Най-често срещаните сред тях на етикетите са methylparaben (Е218), propylparaben (Е216), ethylparaben (Е214), както и benzylparaben и butylparaben.

 

SLS (Sodium Lauryl / Laureth Sulfates) - Натриев лаурил / лаурет сулфати

 

Сулфатите се използват в много продукти за лична хигиена като сапуни, шампоани, пасти за зъби и други поради пянообразуващите и дълбокопочистващите им свойства. Освен това спомагат за по-доброто поглъщане на продукта чрез кожата и подобряват способността Й да усвоява козметичните съединения. Натриевият лаурил сулфат и натриевият лаурет сулфат спадат към анионните тензиди (пенители), които причиняват сериозна вреда за здравето. Прониквайки в организма, се натрупват в тъканите на очите, главния мозък, черния дроб. По този начин значително увреждат имунната система на кожата, причиняват дразнене на кожата и очите, обриви, косопад, пърхот на скалпа, сухота на кожата, лющене, комедони и дори дерматити, както и редица алергични реакции.  

 

Ако натриевият лаурил сулфат влиза в състава на шампоана, който ползвате ежедневно, това отслабва косъма и косата окапва. Очите на подрастващите са застрашени от неправилно развитие, ако са изложени на натриев или амониев сулфат. Освен това когато се комбинират с други химикали, могат да създадат нитрозамини, които са много силни канцерогени.

 

Други нежелани реакции, които се наблюдават, са кожни раздразнения, разрушаване на естествената защитна бариера на кожата, усилване на алергичните реакции към други токсини и алергени, поява на обриви, сухота, пърхот, дразнене на очите и още много.

Най-популярните на пазара негови наименования и са натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) или натриев лаурет сулфат (sodium laureth sulfate).

 

Фталати

 

Токсичен химикал, използван в парфюмите, лаковете за нокти, спрейовете за коса, продуктите за лична хигиена и други от където бързо прониква в тялото. Използват се за разтваряне на ароматите и за по-доброто нанасяне на козметичните продукти. Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Те се свързват с проблеми с половата система, черния дроб и щитовидната жлеза. Изследванията доказват, че фталатите влияят пагубно върху тестостерона, разстройват хормоналния баланс и могат да доведат до или да влошат съществуващ рак на гърдата.

 

Най-използваните в козметиката са dibutylphthalate (DBP), dimethylphthalate (DMP), and diethylphthalate (DEP), но не могат да бъдат открити на етикетите, въпреки че присъстват в почти всички възможни продукти за лична грижа.

 

Минерално масло/петролатум/парафин 

 

Това са химикали, придобити от петрол или петролни продукти. Те поддържат кожата Ви хидратирана, но не позволяват на тялото да се освободи от нежеланите токсини. Продуктите, съдържащи някои от тези съставки, може да нарушат естествените процеси на хидратиране и да предизвикват изсушаване и напукване на кожата. Минералното масло също така може да блокира усвояването на значително важни за организма витамини и хранителни вещества.  

 

Ще ги срещнете под наименованията: Вазелин /petrolatum/, Парафин /paraffin/, Минерално масло /mineral oil/.

 

Алумиий

 

Една от основните съставки, използвана в повечето дезодоранти. Този метал помага за блокирането на потните жлези и намаляване на неприятната миризма. За съжаление обаче той увеличава риска от болестта на Алцхаймер, рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете. В наскоро публикувано проучване д-р Филипа Дарбър от Великобритания твърди, че 60% от раковите новообразувания се появяват в горния външен квадрант на гърдата, където обикновено пръскаме най-интензивно и концентрацията на веществата от дезодорантите е най-голяма. Известно е, че тези вещества не остават само по повърхността на кожата, а преминават и в кръвта. Имунологът д-р Крис Макграт пък е забелязал, че по статистика случаите с рак на лявата гърда са повече. Обяснява го с това, че силната ни ръка е дясната и затова дезодорираме по-обилно лявата подмишница.

На етикетите се изписва като aluminium chlorohydrate или aluminium chloride

 

Пропилен гликол

 

производен нефтопродукт от вида на сода каустик, който представлява разяждаща течност. В козметиката се използва като овлажнител, тъй като задържа водата да не се изпари от кожата, а в действителност той е антифриз за водно охлаждане. Той е една от най-разпространените съставки във всички видове козметични продукти. Съдържа се в сапуни, лосиони, води за почистване, кремове, овлажнители, тоници и серуми. Пропилен гликолът е толкова силен, че се използва в автомобилния антифриз, спирачна течност и лак, както и за почистване на дъната на кораби и лодки.

 

Пропилен гликол има малка молекула и се абсорбира през всички слоеве на кожата, заради което създава усещането за гладкост, но това е в резултат от изтласкването на важни за здравето на кожата съставки. Дори използването му в много малки дози причинява сериозни щети на целия организъм – уврежда бъбреците и причинява аномалии и изменения в черния дроб, предизвиква дразнене и дерматит на кожата, конюнктивит на очите и белите дробове. Пропилен гликолът предизвиква различни алергични реакции, раздразванения и спомага за образуването на акне. Силната му токсичност предизвиква ендокринни смущения и е изключително опасна за органите.

 

На етикетите се изписва като propylene glycol, 1,2-propanediol, propane-1,2-diol

 

Синтетични оцветители

 

Синтетични оцветители – повишават привлекателността на козметичните средства. Маркират се като FD&C или D&C, след което следват описани цвета и номера. Много от синтетичните оцветители се явяват канцерогенни. Препоръчително е да не ги ползвате независимо от стойността.

 

Синтетичните оцветители  те се добиват най-вече от катран от каменни въглища, който, инжектиран на лабораторни животни, причинява рак. Много одобрени преди оцветители вече са забранени по целия свят заради канцерогенните си свойства.

 

Търсенето на природни продукти е нормална реакция срещу стреса, замърсяването и технологиите. Това твърдят психолозите и добавят, че натуралната козметика е съвременния вариант на животворната вода от приказките. От друга страна, традицията да се ползват естествени продукти за разкрасяване, може да се проследи от ваните с магарешко мляко на Клеопатра, през пиявиците на средновековието до мамините рецепти за маска с кисело мляко, мед и краставици.


Мислете глобално – това, което е полезно за вас е полезно за околните, полезно е и за нашата планета Земя.