Защо дерматолозите препоръчват да спите по гръб?

Posted by warehouse 09/03/2018 0 Comment(s) Полезна информация,Любопитно,

 

Когато спите вероятно не отдавате голямо значение на позицията ви. Въпреки че ви се струва, че това не би променило нещо, вашата позиция по време на сън може да окаже влияние върху вашето здраве. А най-добрият начин да спите е по гръб.

 

Ако в момента не спите по гърба, не сте сами. Само 8% от хората спят така, въпреки броя на физическите ползи, които позицията предлага. За щастие, има време да промените това. Ето 5 ползи, които дерматолозите изтъкват за спането по гръб.

 

  1. По-малък шанс за проблеми с гърба/вратаснимка на жена, която спи

 

Спането по гръб може да ви помогне при проблеми с гърба. Това е така, защото позицията на гърба е изправена, а тежестта на тялото е равномерно разпределена. Ако искате да свикнете да спите по гръб, дерматолозите препоръчват да сложите възглавници на краката и на главата.

 

  1. По-малко напрежение в мускулите

 

Спането по гръб може да помогне за облекчаване на мускулното напрежение в шията, раменете и други близки мускули. Това не само може да помогне с някаква мускулна болка, но може да ви помогне и да спите по-добре. Отпускането на мускулите чрез облекчаване на напрежението може да подобри качеството на съня ви и дори да помогне при безсъние.

 

  1. По-малко бръчки по лицето

 

Спането настрани може да доведе до появата на фини линии и бръчки. Тези линии обикновено се появяват около очите, устата и по бузите. При хора, които са спяли дълго време само на една страна често се формират ясно изразени линии само от тази страна. Спането по гръб предотвратява триенето между лицето и възглавницата, което запазва влажността в кожата. То също така може да предотврати формирането на асиметрия на лицето, което се получава от годините на спане само на едната страна на лицето.

 

  1. По-малко бръчки по шията

 

Освен по-малко бръчки по лицето, спането по гръб забавя и появата на бръчки по шията и деколтето. Прилагането на натиск върху една и съща област от кожата разгражда колагена, което води до нежелани линии. Когато не свиване главата си надолу към гърдите си, врата ви е изправен и това предотвратява сбръчкването.

 

  1. По-малко замърсявания по възглавницата

 

Ако сте си купили скъп нощен крем, няма да искате половината от него да остане по възглавницата. Със спането по гръб ще избегнете това, а и ще предотвратите евентуални раздразнения на кожата от възглавницата. Калъфката на възглавницата пренася множество бактерии и други замърсявания по лицето ви. Ако получавате необясними избивания на акне отстрани по бузите, причината за това може да бъде замърсената калъфка. В допълнение дерматолозите препоръчват да оставяте нощния крем на лицето поне 20 минути преди лягане, за да има време да попие и да не се разнася по калъфката.

 

Източник: www.dermstore.com