Първо държим да подчертаем, че веган не е съкратено от вегетарианец. Въпреки че и двете групи не консумират месо, има някои основни разлики в тяхната диета. Кое прави веганството толково популярно напоследък? Полезна ли е тяхната диета за здравето? В тази статия ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за веганите и вегетарианците.

 

Вегетарианциснимка разлика между вегани и вегетарианци

 

Концептията за вегетарианска диета датира от 600 г. пр. Хр. Вегетарианците консумират растителни храни (зеленчуци, плодове,ядки, семена, билки, подправки и др.), както и млечни продукти (прясно мляко, кисело мляко, мътеница, масло, сирене и др.). Те могат да консумират или не и яйца, в зависимост от техните религиозни и политически убеждения.

 

Какво избягват да ядат?

 

Вегетарианците не консумират риба, яйца (по избор), говеждо месо, свинско месо, скариди, калмари, раци, пиле, агнешко месо, овнешко месо, пуешко месо, пилешки и рибни хапки, бургери с месо, торти, направени с яйца.

 

Има 4 типа вегетарианци:

 

  1. Лакто вегетарианци – избягват месо, морска храна и яйца, но консумират млечни продукти.
  2. Лакто-ово вегетарианци – избягват месо и морска храна, но консумират млечни и яйчени продукти.
  3. Ово вегетарианци – избягват всички животински продукти, освен яйца.
  4. Вегани – вегетарианци, които избягват всякакви меса, морска храна и животински продукти.

 

Какво представлява веганската диета?

 

Концепцията за веганска диета е сравнително нова – от 20-ти век. Според веганската общност, веганството е начин на живот, който изключва, доколкото е възможно на практика, всички форми на експлоатация и проявена жестокост спрямо животните за храна, обличане и други цели. Веганите избягват всякакви меса и животински продукти под каквато и да е форма, включително козметика и  дрехи. Ето защо можем да твърдим, че веганството е по-скоро начин на живот, отколкото избор на диета. Вече съществуват специализирани продукти, предназначени за вегани, които не се тестват върху животни и не използват животински суровини.

 

Хората стават вегани, след като са гледали или са чували за животински страдания и за влиянието, което оказва консумирането на месо върху околната среда.

 

Веганството набира популярност тези дни, помагайки хората да предотвратят измъчването, клането и страданието на животните. Веганите също така избягват да носят дрехи, направени от животинска кожа или козина, както и да използват продукти, които са тествани върху животни. Те вярват, че хората и животните имат равни права и поради тази причина хората не трябва да ги експлоатират.

 

Ако планирате да ставате веган, ето кои са храните, които трябва да избягвате:

 

Месо, морска храна, мед, суроватка, казеин, желатин, прясно и кисело мляко, мътеница, яйца, масло/топено масло/маргарин, сирене/извара/рикота, пепсин, албумин, кармин, шеллак, печени храни, направени с масло, яйца и др., яйчен крем, хляб/кроасани/багети.

 

Следва продължение...