Чувствате ли се постоянно гладни? А пълноценната храна никога ли не ви засища? Трудно ви е да контролирате глада си, особено ако имате навик да ядете често. Да контролирате глада си е най-добрият начин да отслабнете и да се предпазите от сърдечни заболявания, диабет, хипертония и нарушение в метаболизма. Това съвсем не означава да гладувате. Разберете разликата между физически и психологически глад и вижте кои са 20-те стратегии за контрол над глада.

 

Вашият глад се контролира от 3 хормона – инсулин, грелин и лептин. Когато не се сте хранили повече от 3-4 часа, нивата на инсулина ви спадат, тъй като няма храна, която да снимка на жена, която взима храна от хладилник достигне клетките (функцията на инсулина е да пренася глюкоза или разградени храни от кръвта към клетките за генериране на енергия). Когато това се случи, другият хормон – грелин влиза в действие. Чувствате се гладни и започвате да ядете. Когато тялото ви изпита повишаване на нивата на глюкоза, се намесва хормонът лептин и ви спира от това да продължите да се храните. Ако лептинът ви помага да спрете да ядете и контролира теглото ви, защо продължавате да се храните?

 

Първият отговор: Преяждането води до лептинова резистентност т.е. мозъкът ви спира да отговаря на лептина. Това обикновено се случва, когато започнете да пълнеете под формата на мазнина. Колкото повече мазнина съхранявате, толкова повече лептин се освобождава (лептинът се образува в мастните клетки). Но вместо да ви кара да спрете да ядете повече, хипоталамусът става резистентен на лептина и не разпознава сигнала за спиране на храненето. В резултат, вие се чувствате гладни и продължавате да ядете.

 

Вторият отговор: Гладът може да бъде класифициран като физически или реален и психологически или емоционален глад. Вие изпитвате глад, когато в тялото ви има дефицит на захар. Но вашият глад е психологически, когато не можете да спрете да се чувствате гладни, дори когато сте яли пълноценна храна. Този емоционален глад е втората причина да не можете да спрете да се храните, което води до затлъстяване и свързаните с него болести.

 

Ето защо освен да направите осъзнат избор да контролирате глада си и да направите това навик, никога няма да можете да от избягате от затворения кръг на чувството на глад, преяждането, натрупването на мазнина и лептинова резистентност.

 

Ето кои са и 20-те стратегии за справяне с този проблем:

 

1. Познавайте тялото си

 

Грижете се за тялото си, за да го разбиратепо-добре. Ходете на лекар, ако имате алергии, наследствени болести или хормонални проблеми. И следете за това, както ви прави гладни. Може да бъде аромат, промяна в настроението, предменструален синдром, стрес и др. Колкото повече разбирате причините за преяждането, толкова по-лесно ще се справите с проблема.

 

2. Поставете си цел

 

Само желанието не е достатъчно. Нужни са и действия. Ако планирате да не ядете безрасъдно, това е намерение. Ако обаче седнете и напишете 3-4 реда за това как да спрете да ядете често, колко килограма искате да свалите този месец или какви фитнес упражнения да правите, вие си поставяте цел и краен срок, което ще ви помогне да останете фокусирани.

 

3. Започнете деня си с позитивизъм

 

 Позитивното настроение ще ви помогне да останете енергични и продуктивни през целия ден.

 

4. Задължително закусвайте

 

Първото ядене за деня е много важно. Уверете се че закуската ви съдържа порция протеин, полезни мазнини и въглехидрати. Здравословната закуска ще ви помогне да не се чувствате гладни постоянно.

 

5. Кафе или чай?  

 

Зеленият чай и кафето са чудесни енергийни източници и подтискат глада, а антиоксидантите в зеления чай спомагат за изхвърляне на токсините от тялото. Пийте по чаша зелен чай или кафе със закуската, 45 минути преди обяда, един час след като обядвате, един час преди да отидете на фитнес.

 

6. Консумирайте повече протеин

 

Консумирайте протеин с всяко хранене и между храненията. Той е труден за усвояване и ви засища за поне час, като не позволява нивата на кръвната захар да скочат. Протеинът помага за изграждането на чиста мускулна маса, което подобрява метаболизма. Яжте пилешки гърди, риба, тофу, боб, зеленчуци, ядки и семена, за да си осигурите нужното количество протеин за деня.

 

7. Диетични фибри  

 

Те са сложни въглехидрати, които предотватяват покачване на нивата на кръвната захар. Те спомагат за доброто храносмилане, капсулират мастните молекули и предотвратяват абсорбцията им в тялото. Яжте повече зеленчуци, плодове (с кората) и пълнозърнести храни, за да доставите на тялото си полезни сложни въглехидрати.

 

Следва продължение...